Historia i praktiken: Statistik i samhället

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Uppsala

Historia i praktiken: Statistik i samhället

Statistik om samhället har sedan 1800-talet haft mycket stor betydelse inom politik, ekonomi och vetenskap. Inte minst är kvantitativa mått avgörande då sådana områden binds samman. Tänk bara på betydelsen av tillväxttal, arbetslöshetssiffror eller rankingar av olika länders skolsystem i dagens samhällsdebatter.

På kursen analyserar vi genom såväl historiska som samtida exempel hur sådan statistik kommer till och används. På så sätt ger kursen kritiska och historiska perspektiv på kvantifieringen, dess mening, makt och effekter i samhället. Kvantitativa resonemang är också grundläggande i historisk forskning. Enkla påståenden som "det var vanligt", "ofta" eller "ett återkommande drag" förutsätter sådana bedömningar. En god orientering kring kvantifiering är därför grundläggande för alla historiker. Kritiska perspektiv på statistik är inte minst nödvändiga för den som själv vill använda sig av kvantitativa metoder. Historiker är ofta beroende av uppgifter som kräver omsorgsfulla källkritiska överväganden.

Sammantaget utvecklar du på kursen såväl din källkritiska förmåga som din förståelse av statistik som samhällsfenomen. En sådan statistisk "läskunnighet" är inte bara viktig i historisk forskning utan mycket användbar inom alla former av samhällsanalys.

Kursen ingår i Historikerprogrammet, men kursen är också tänkt för andra historiestuderande efter B-nivå. Kursen är en av fyra kurser som kompletterar varandra och ger en hel termins fördjupning i centrala färdigheter för studerande i historiska ämnen:- Historia i praktiken: Materiell kultur (ges av historiska institutionen)- Historia i praktiken: Berättande och historiebruk (ges av institutionen för idé- och lärdomshistoria)- Historia i praktiken: Statistik i samhället (ges av institutionen för idé- och lärdomshistoria)- Historia i praktiken: Kunskap och politik (ges av ekonomisk-historiska institutionen)

Förkunskaper

90 hp varav minst 60 hp från Historikerprogrammet eller 60 hp ekonomisk historia, historia eller idé- och lärdomshistoria.

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Historia i praktiken: Statistik i samhället

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön