Introduktion till beräkningsvetenskap

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Uppsala
Vår 2024
2023-10-15

Uppsala
Vår 2024
2023-10-15

Uppsala
Höst 2023

Uppsala
Höst 2023

Introduktion till beräkningsvetenskap

Idag är det vanligt att datorer, simuleringar och matematiska modeller används för att undersöka olika förlopp i naturvetenskap, teknik, och också inom samhällsvetenskaper. Man simulerar på datorskärmarna som komplement till, och ibland även som ersättning för, experiment och teori. Datorer och matematiska modeller används för att beskriva verkligheten och för att få fram nya produkter, produkter som kan vara mer energieffektiva och mer miljövänliga. Modeller och simuleringar används även för att beskriva framtiden, till exempel global uppvärmning, och kan därför påverka politiska beslut. När beräkningar utförs på datorer är det inte handräkningsmetoder som används utan andra typer av metoder med helt andra egenskaper. Hur detta fungerar studeras i beräkningsvetenskap.

I den här kursen lär du dig de principer och idéer som ligger bakom dessa metoder, men också det tänkande som används när den här typen av problem löses med programmering och datorer. Grundläggande begrepp, idéer och metoder inom beräkningsvetenskapen presenteras. Några viktiga moment i kursen är numerisk lösning av integraler, icke-linjära ekvationer och ordinära differentialekvationer.

Förkunskaper

Kurs i programmering i Python (exempelvis Programmeringsteknik I) ska vara genomgången eller läsas parallellt. En av kurserna Envariabelanalys, Envariabelanalys M, Geometri och analys och Funktionslära för ingenjörer ska vara genomgången.

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Introduktion till beräkningsvetenskap

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön