Jämförande indoeuropeisk språkforskning A

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Uppsala

Jämförande indoeuropeisk språkforskning A

Den indoeuropeiska språkfamiljens äldsta dokument dateras till andra årtusendet f.Kr. Bland dem återfinns de fornindiska Vedatexterna som ger den kanske mest utförliga bilden av ett tidigt indoeuropeiskt språk. Därför är den jämförande indoeuropeiska språkforskningen av tradition knuten till studiet av fornindiska (vediska och sanskrit). Den är en gren av språkforskningen som tecknar de indoeuropeiska språkens historia, och har utvecklats och förnyats såväl metodiskt som innehållsmässigt bland annat genom de under 1900-talet tolkade dokumenten (anatoliska, tokhariska och mykensk grekiska).

Bilden av språkens historia och struktur bygger på data från enskilda språk och språkgrupper med gemensamt ursprung. Den indoeuropeiska språkforskningen ger oss ökat vetande om de folkgrupper som talade dessa språk, och om deras samhällen långt bakåt i tiden. Denna vetenskap kan tillsammans med arkeologin ge bidrag till tecknandet av bilden av Europas och västra Asiens tidiga historia.

Kursen innehåller en introduktion till komparativ och historisk språkvetenskap, en översikt över indoeuropeiska språk och deras släktskap och struktur, samt en introduktion till sanskrit.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska 6

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Jämförande indoeuropeisk språkforskning A

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön