Kompilatorteknik I

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Uppsala

Kompilatorteknik I

En kompilator översätter ett datorprogram från ett högnivåspråk, till exempel C eller Java, till maskinkod, det vill säga den form som datorn arbetar med internt.

Kompilering sker i olika faser. Den första fasen är lexikalisk analys som delar upp programmet i dess minsta beståndsdelar, ungefär som ord. Den syntaktiska analysen undersöker sedan hur dessa ord hänger ihop i olika strukturer. Kodgenereringen sker oftast i två steg, först skapas en så kallad intermediär kod och sedan den slutliga maskinkoden. Ofta försöker man förbättra koden genom så kallad kodoptimering.

Metoder och verktyg från kompilatorteknik är även användbar för andra former av översättning, till exempel från XML till en datastruktur.

Förkunskaper

60 hp varav 15 hp matematik inklusive Automatateori och 30 hp datavetenskap inklusive Operativsystem och en fortsättningskurs i programmering eller Processorienterad programmering

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kompilatorteknik I

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön