Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
30 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Uppsala
Höst 2023

Uppsala
Vår 2024
2023-10-15

Ryska A

Kunskaper i ryska språket ger dig en merit utöver det vanliga. Kanske är du, precis som många av våra alumner, statsvetare, jurist, ekonom eller journalist? För dem har kunskaper i ryska tjänat som en dörröppnare till attraktiva arbetstillfällen. Idag ser vi därför våra utexaminerade studenter på de mest skiftande arbetsplatser i världen: från ambassader och departement till nyhetsredaktioner, bokförlag, myndigheter och storföretag. En av dessa är journalisten Morris Wikström:

"För mig har studierna i ryska vid Uppsala universitet varit extremt viktiga. I mitt yrkesliv har ryskakunskaperna givit mig många jobbmöjligheter och en kompetens som få andra har. Ingen annanstans har jag fått en så grundlig och språkvetenskapligt avancerad utbildning som när jag studerade ryska i Uppsala. På ett personligt plan innebar studierna i ryska också en möjlighet att utvecklas och lära känna en ny kultur och ett nytt samhälle som fortfarande fascinerar mig."

Utbildningen är högintensiv och du får praktiska språkfärdigheter parallellt med grundläggande kunskaper inom språkvetenskapliga områden som allmänlingvistik, morfologi och ljudlära. Detta innebär att även du som är rysktalande ska läsa denna kurs om du vill ha en gedigen bas för vidare studier av språket. Du får också bekanta dig med Rysslands historia, kultur och samhällsliv och vi tar upp aktuella frågor som rör det ryska samhället och dess historiska utveckling fram till idag. Här kommer du att möta många ledande forskare som diskuterar allt från kyrko- och kulturhistoria (konst och musik) till säkerhetsfrågor och politik.

Välkommen till oss vilken yrkesväg du än väljer och vilken bakgrund du än har! Vi kan utlova en spännande språklig resa till dig som är nybörjare och en hel del aha-upplevelser till dig med förkunskaper i språket!

Kursen Ryska A är där du börjar dina studier i ryska och den består av följande obligatoriska delkurser:- Ryska språkets alfabet och uttal 2 hp- Rysk grammatik 5,5 hp- Skriftlig språkfärdighet 5 hp- Muntlig språkfärdighet 5 hp- Fonetik 5 hp- Rysslands historia, kultur och samhällsliv 7,5 hp

När du väl fått nödvändiga språkvetenskapliga och språkspecifika grunder på Ryska A, fördjupar du dina kunskaper och förfinar dina färdigheter i ryska på fortsättningskurserna B, C och D.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet