Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Göteborg
Vår 2025
2024-10-15

Göteborg
Höst 2024
2024-04-15

Göteborg
Vår 2024

Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter

Kursen introducerar centrala teoretiska perspektiv på demokratisk delegering och hur denna delegering i praktiken går till i olika politiska system på global, nationell och regional nivå. Huvudfrågeställningarna är: Vilka är de generella problemen med att delegera makt? Vilka är kon­sekvenserna av olika sätt att delegera makt? Vilka lösningar finns på delegeringens dilemman?

Den första delkursen fokuserar främst på den första länken i delegeringskedjan: från medborgarna till valda representanter. Kursen innehåller moment som behandlar delegationskedjans institutionella förutsättningar (såsom valsystem och valadministration), inblandade huvudaktörer (såsom partier, kandidater och väljare) och grundläggande mekanismer (nomineringar, demokratiska val och regeringsbildning). Med utgångspunkt i olika demokratimodeller och modeller för delegering diskuteras normativa och institutionella grundförutsättningar för en fungerande representativ demokrati. En stor del av kursen ägnas åt att kontrastera grundläggande principer för delegering mot aktuell forskning om olika länders lösningar på delegeringsproblematiken.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs godkänt i minst 60 hp samhällsvetenskapliga ämnen eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön