Grundläggande litteracitet för unga och vuxna andraspråksinlärare, grundkurs

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Distans
Vår 2024

Distans
Höst 2024
2024-04-15

Distans
Vår 2025
2024-10-15

Grundläggande litteracitet för unga och vuxna andraspråksinlärare, grundkurs

Samhället blir i takt med ökad globalisering alltmer flerspråkigt. De flesta människor i Sverige är flerspråkiga, kommer i kontakt med flerspråkiga människor eller påverkas av den flerspråkiga situationen. Möter du vuxna med kort eller ingen skolbakgrund och vill öka dina kunskaper om grundläggande litteracitetsutveckling? Sök en kurs i grundläggande litteracitet och fördjupa dina kunskaper om frågor av stor betydelse för samhällsutvecklingen.

Kursen SSA117 ger kunskaper om unga och vuxna andraspråksinlärares sociala, kulturella och kognitiva förutsättningar och behov när det gäller utvecklandet av grundläggande litteracitet (skriftspråklighet). Principer för olika skriftsystem samt tal- och skriftspråkets olika funktioner diskuteras och problematiseras. Även bildtolkning och bilders funktion i undervisning i grundläggande litteracitet behandlas. I kursen presenteras och diskuteras också olika teorier om litteracitetsutveckling ur såväl första- som andraspråksperspektiv. Centralt i kursen är att klargöra hur teoretiska kunskaper ska omsättas didaktiskt och metodiskt. Även undervisningsmaterial analyseras och problematiseras i relation till den aktuella elevgruppen.

Sammanfattningsvis ger kursen SSA11 dig grundläggande kunskaper om olika teorier för läs- och skrivutveckling på såväl modersmålet som andraspråket samt förmåga att omsätta dessa kunskaper didaktiskt och metodiskt i undervisningen av grundläggande litteracitet för unga och vuxna.

 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Grundläggande litteracitet för unga och vuxna andraspråksinlärare, grundkurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön