Nationalekonomi: Grundläggande makro- och mikroekonomi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Göteborg
15 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Göteborg
Vår 2024

Göteborg
Höst 2024

Göteborg
Vår 2025
2024-10-15

Nationalekonomi: Grundläggande makro- och mikroekonomi

Nationalekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på hur ekonomin i samhället fungerar. Den teoretiska grunden består av mikroekonomi och makroekonomi, och förutom rena ämneskunskaper kommer du under dina studier hos oss också att lära dig ett metodiskt undersökningssätt och ett vetenskapligt förhållningssätt.

Grundkurserna i nationalekonomi, 15 hp, ger dig grunderna inom ämnet och en övergripande förståelse för de stora dragen. Kurspaketet består av två kurser:

Grundläggande mikroekonomi, 7,5 hp (NEK102)

Mikroekonomi handlar om att beskriva och förstå hur marknader fungerar. Människor och företag måste göra val eftersom resurserna är begränsade. . Först studeras de faktorer som bestämmer efterfrågan och utbud på en marknad och hur dessa leder fram till en jämvikt på marknaden. Interaktionen mellan utbud och efterfrågan analyseras under olika marknadsförutsättning såsom monopol och konkurrens. Vidare studeras frågor om användning av resurser när det inte finns en fungerande marknad. Det kan till exempel handla om luftföroreningar eller växthusgaser. Här diskuteras varför problem uppstår och hur stat och marknader kan hantera problemen.

Grundläggande makroekonomi, 7,5 hp (NEK101)

Makroekonomi handlar om samband i ekonomin i sin helhet. Här kommer du att lära dig mycket om det som ofta är med i nyheterna: arbetslöshet, bruttonationalprodukt, inflation, tillväxt med mera. I denna kurs introduceras du till det nationalekonomiska sättet att analysera problem.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Nationalekonomi: Grundläggande makro- och mikroekonomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön